9 januari: Dag van Verantwoord Medicijngebruik

geplaatst op: 8 januari 2021
9 januari is de Dag van Verantwoord Medicijngebruik (www.dagvanverantwoordmedicijngebruik.nl), een initiatief van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) ondersteunt dit initiatief, want drogisten zetten zich dagelijks in voor het juiste gebruik van zelfzorggeneesmiddelen. Zo geven drogisten risicowaarschuwingen en persoonlijk advies aan de klant.

Zelfzorggeneesmiddelen spelen een belangrijke rol in de zorg. Ruim 80 procent wordt verkocht bij de drogist. Ze zijn weliswaar veilig bij het juiste gebruik en zonder recept verkrijgbaar, maar klanten overschatten de eigen kennis over geneesmiddelen en onderschatten de risico’s ervan. Ook lezen ze niet altijd de bijsluiter of kunnen deze niet begrijpen. Gezondheidsrisico’s liggen dan op de loer. Zo kan onbedoeld verkeerd gebruik van paracetamol en ibuprofen leiden tot lichamelijke ongemakken en zelfs tot ziekenhuisopnames. En niet iedereen kan ‘zelfzorgen’, dan is hulp van de drogist welkom.

Risicowaarschuwing

Daarom geven drogisten verantwoorde zorg. Én de risicowaarschuwing. Deze waarschuwing wordt gegeven aan groepen van geneesmiddelen waarvan deskundigen hebben vastgesteld dat een risicowaarschuwing nodig en nuttig is. Bij een NSAID luidt de waarschuwing bij aanschaf: “Dit geneesmiddel kan maagklachten veroorzaken, vooral bij lang gebruik. Wij adviseren u voor gebruik de bijsluiter te lezen.” En bij laxeermiddelen: “Gebruik dit geneesmiddel niet langer dan 3 dagen, want dat geeft risico op luie darmen en uitdroging. Wij adviseren u voor gebruik de bijsluiter te lezen.” Als de klant vragen heeft, dan geeft de (assistent)drogist aanvullend persoonlijk advies.

Zo leveren drogisten dagelijks een bijdrage aan het juiste gebruik van zelfzorggeneesmiddelen en daarmee aan de medicatieveiligheid in Nederland.