9 januari: Dag van Verantwoord Medicijngebruik over geneesmiddelen en verkeer

geplaatst op: 28 december 2022

Het IVM (Instituut Verantwoord Medicijngebruik) organiseert elk jaar op 9 januari de Dag van Verantwoord Medicijngebruik (#DvVM). In 2023 jaar staat deze dag in het teken van medicijngebruik in het verkeer. Ook (assistent)drogisten kunnen dit initiatief steunen!

Medicijnen kunnen invloed hebben op de rijvaardigheid. Met sommige medicijnen mag je niet rijden. Belangrijk is daarom dat:

  • Medicijngebruikers weten wanneer ze wel en niet mogen rijden
  • Zorgverleners en medicijngebruikers een goede oplossing vinden als rijden niet kan of mag

Zelfzorggeneesmiddelen en verkeersveiligheid

In de praktijk levert dat nog wel eens problemen op. Reden om hier voorafgaand, tijdens en na 9 januari aandacht aan te besteden. Wees ervan bewust dat ook zelfzorggeneesmiddelen invloed kunnen hebben op de verkeersveiligheid. De werkzame stoffen van enkele middelen die bij de drogisterij te koop zijn, kunnen het reactievermogen verminderen. De klant moet daar rekening mee houden als hij deelneemt aan het verkeer. Het gaat om de volgende middelen:

  • middelen tegen reisziekte (met cinnarizine, cyclizine of meclozine)
  • middelen tegen kriebelhoest (met codeïne en noscapine)
  • middelen tegen hooikoorts (met loratadine en cetirizine, cinnarizine en fexodine)
  • middelen tegen darmkramp (met butylscopolamine)
  • middelen bij jet-lag (met melatonine)
  • middelen bij stress en spanning (met valeriaan)

De bijwerking en de duur ervan staan altijd vermeld in de bijsluiter. Het is goed om je klant bij de aanschaf van deze middelen te wijzen op de mogelijke invloed op het reactievermogen en benadruk altijd dat zij de bijsluiter goed moeten lezen voor gebruik.

Help mee

Op de website www.rijveiligmetmedicijnen.nl geeft het IVM alle informatie over geneesmiddelen in het verkeer. Het IVM doet daarnaast onderzoek naar de meest gebruikte medicijnen met invloed op de rijvaardigheid en hoe patiënten met de adviezen omgaan. De resultaten worden op 9 januari gepubliceerd.

Help mee de verkeersveiligheid te vergroten. Zet 9 januari in je agenda en breng het onderwerp onder de aandacht van je collega’s en klanten. Je kunt ook gebruikmaken van de toolkit op Rijveiligmetmedicijnen.nl. En je kunt de boodschap van het IVM delen door het nieuws op sociale media te liken en delen (met de hashtags #DvVM #geneesmiddelenenverkeer).

*) Bron: SFK, 2022