Aantal griepmeldingen loopt fors op

geplaatst op: 21 maart 2022

Het aantal meldingen van griepachtige klachten is de afgelopen dagen flink toegenomen. Afgelopen week waren er drie keer zoveel meldingen dan de week ervoor. Mede door het opheffen van de coronamaatregelen en het vieren van carnaval werden er al veel griepachtige klachten gemeld in het zuiden van het land en dat verschuift zich nu richting het westen.

Volgens RIVM, Nivel en Erasmus MC is de griepepidemie officieel begonnen. Ook Griepalert.nl heeft het over code oranje voor bepaalde gebieden. Code oranje draagt bij aan de bewustwording van het besmettingsgevaar en van extra hygiënische maatregelen. ‘Was vaker je handen, hoest in je elleboog en vermijd het schudden van handen’, blijft dus relevant.

Verschijnselen

Naast verkoudheidsklachten, hebben mensen met griep last van acute (hoge) koorts, koude rillingen, vermoeidheid en spierpijn of stijve ledematen. Ook kan iemand met griep last krijgen van maag- of darmklachten. De meeste mensen hebben ongeveer 2 weken last van griepklachten.

Weerstand op peil

Als de weerstand op peil is; dan slaat een influenzavirus minder snel toe. Mensen die gevoelig zijn voor griep of verkoudheid doen er goed aan om extra aan de weerstand te werken met gezonde voeding, voldoende drinken en een goede nachtrust, minder stress en veel beweging in de buitenlucht. Het immuunsysteem heeft ook vitamines nodig om goed te functioneren. Vitamine A, B6, C, D en E en mineralen zoals ijzer, selenium en zink staan erom bekend dat ze de weerstand ondersteunen.

Pijnstillers

Er bestaan geen zelfzorgmiddelen of medicijnen die griep of verkoudheid voorkomen of genezen. Er zijn wel middelen die hulp bieden bij de ongemakken die bij griep horen zoals benauwdheid, keelpijn, spierpijn of een vastzittende hoest. De meeste middelen bij griep bevatten vitamine C en paracetamol, dat de koorts en (spier)pijn bij griep bestrijdt. Paracetamol is de eerste keuze bij pijn en koorts omdat het de minste kans op bijwerkingen heeft. Omdat er bij griep of verkoudheid geen sprake is van een ontsteking, is een NSAID niet nodig. Veelvuldig gebruik van paracetamol kan wel lever- en nierklachten veroorzaken, dus geef altijd de risicowaarschuwing. Wijs daar ook op als iemand bijvoorbeeld Coldrex Hot drink tegelijk met paracetamol koopt. Beiden bevatten paracetamol en dan wordt de maximum hoeveelheid al snel ongemerkt overschreden. Maximaal mag een volwassene per dag 6 tabletten 500 mg paracetamol gebruiken, zonder advies van een arts. Bij meer dan 15 pijnstillers per maand bestaat er kans op pijnstiller-afhankelijke hoofdpijn.

Hoestmiddelen en neussprays

Hoestmiddelen, neussprays en middelen tegen keelpijn of om te stomen zorgen ervoor dat iemand zich wat minder ellendig voelt. Bij neusspray is het belangrijk om bij middelen met xylometazoline, oxymetazoline of tramazoline de risicowaarschuwing mee te geven dat het niet langer dan zeven dagen gebruikt mag worden. Anders tast het middel het neusslijmvlies aan. Daardoor blijft het gevoel van een verstopte neus in stand en kan een zogenaamde verslaving aan neusspray ontstaan. Je kunt ook een natuurlijke oplossing aanraden tegen een verstopte neus, meestal gebaseerd op fysiologisch zeezout. Bij hoestmiddelen moet er goed op worden gelet of iemand last heeft van een vastzittende hoest of hoest waarbij juist wel slijm wordt opgegeven. Bij vastzittende hoest helpt een middel dat het slijm minder taai maakt waardoor het gemakkelijker kan worden opgehoest. Deze hoest mag je dus niet onderdrukken. Als iemand veel last heeft van kriebelhoest, kunnen wel hoestprikkeldempende middelen worden geadviseerd.

Besmetting voorkomen

  • Was de handen regelmatig, vooral na niezen of hoesten
  • Raak zo min mogelijk de mond, neus of ogen aan
  • Nies of hoest niet in de richting van een ander en in de elleboog
  • Gebruik papieren zakdoeken en gooi die na gebruik direct weg
  • Maak voorwerpen zoals deurknoppen of speelgoed regelmatig schoon
  • Ventileer de werk- of leefomgeving goed

Naar de huisarts?

  • Bij baby’s tot en met 3 maanden
  • Als de griepklachten langer dan 2 weken duren
  • Als er langer dan 5 dagen sprake is van hoge koorts (>38°C) of als de koorts na daling weer oploopt
  • Als er sprake is van benauwdheid of het opgeven van veel slijm
  • Bij een risicogroep: suikerziekte, longziekten of hart- en vaatziekten