Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert voorzichtig te zijn met sint-janskruid en het niet te gebruiken in combinatie met geneesmiddelen. Drogisten weten dat sint-janskruid wisselwerking heeft met medicijnen en geven daarom een risicowaarschuwing bij aankoop van het middel: “Gebruik van dit middel kan niet altijd samen met andere geneesmiddelen of met de anticonceptiepil. Lees voor gebruik de bijsluiter.” Ook verwijst de drogist door naar de huisarts als dat nodig is.
Consumenten gebruiken kruidenpreparaten met sint-janskruid (hypericum perforatum) bijvoorbeeld om beter te kunnen slapen of hun stemming te verbeteren.
Het nieuwe advies van RIVM komt uit recent onderzoek. Daaruit blijkt dat producten met sint-janskruid invloed kunnen hebben op de gezondheid. Kruidenpreparaten met sint-janskruid verminderen bijvoorbeeld de werking van chemotherapie of middelen tegen schimmel- of virusinfecties. De werking van onder meer antidepressiva of kalmeringsmiddelen kan juist worden versterkt. Daarnaast kan sint-janskruid ervoor zorgen dat de huid na gebruik verbrandt in de zon of klachten zoals duizeligheid, diarree en angst veroorzaken. Volgens RIVM is er ook onvoldoende informatie over langdurig gebruik, gebruik tijdens zwangerschap en de exacte samenstelling van de kruidenpreparaten.
De drogist verkoopt deze middelen vaak en is zich bewust van de risico’s die kruidenproducten met zich mee kunnen brengen. Drogisten geven verantwoorde zorg en onderkennen het belang van goed advies bij aankoop en gebruik van zelfzorggeneesmiddelen, gezondheidsproducten en kruiden. Daarom geven drogisten altijd ongevraagd een risicowaarschuwing bij aankoop van producten met sint-janskruid.
De risicowaarschuwing die consumenten sinds 2020 krijgen, luidt: “Gebruik van sint-janskruid kan niet altijd samen met andere geneesmiddelen of met de anticonceptiepil. Lees voor gebruik de bijsluiter.” De (assistent)drogist legt dan uit dat sint-janskruid ten onrechte als onschuldig wordt beschouwd en het belangrijk is te weten bij welke geneesmiddelen de klant sint-janskruid niet moet gebruiken. Ook niet bij de anticonceptiepil, dat is namelijk ook een geneesmiddel. En de klant krijgt het advies dat bij gebruik van andere geneesmiddelen het beste is om te overleggen met apotheker of huisarts.
De risicowaarschuwingen zijn samengesteld met farmacologie-experts en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).