Risico’s menstruatiecup in combinatie met spiraaltje onderbelicht

geplaatst op: 7 juni 2022

Huisartsen maken zich volgens De Volkskrant zorgen over de onbekendheid van de risico’s van het gebruik van een menstruatiecup in combinatie met een koperspiraal. Bij verwijdering van de cup kan het spiraaltje uit de baarmoeder worden getrokken of worden verplaatst waardoor het niet meer beschermt tegen zwangerschappen.

Het grootste risico van een uitstoting van de koperspiraal is dat het meestal onopgemerkt gebeurt. Het RIVM kreeg in anderhalf jaar tijd vijftien meldingen van uitstotingen van de koperspiraal van vrouwen die ook een menstruatiecup gebruikten. Zes van hen zijn zwanger geraakt. Dit is waarschijnlijk een onderschatting, omdat het op vrijwillige meldingen is gebaseerd.

Drie procent van de Nederlandse vrouwen gebruikt een koperspiraal. Een bijwerking van dit spiraaltje, is dat het bloedverlies heviger kan worden. Een menstruatiecup is dan handig: het vangt 20-30 milliliter bloed op, terwijl een tampon of maandverband maar 5 tot 10 milliliter bloed kan opnemen. Bovendien wordt de cup gezien als een duurzaam en goedkoper alternatief voor andere menstruatieproducten.

De siliconen menstruatiecups zijn te koop in de drogisterij en de verkoopcijfers stijgen. De cup moet gevouwen de vagina in worden gebracht, waarna hij zich vanzelf uitvouwt en er een licht vacuüm ontstaat. Kruidvat, Etos en Holland & Barrett verkopen menstruatiecups van AllMatters. Op de verpakking staat vermeld dat de cup geschikt is voor spiraalgebruikers, maar dat het belangrijk is ‘om de zuigende werking eerst weg te nemen voordat je hem verwijdert’. Kruidvat en Etos verkopen daarnaast een huismerk en ook die bijsluiters benoemen het dichtknijpen van de cup. Alle merken adviseren vrouwen met een spiraaltje eerst hun huisarts of gynaecoloog te raadplegen of de menstruatiecup voor hen geschikt is.

Veilig gebruik bevorderen

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zegt de onderzoeken naar het onderwerp te volgen en als dat nodig is patiënten informatie aan te passen. Om het veilig gebruik te bevorderen, is het goed om als drogisterijmedewerker klanten bij aankoop van menstruatiecups op de volgende punten te wijzen:

  • Check bij gebruik van een koperen spiraal bij een arts of het gebruik van menstruatiecups geschikt is
  • Hef het vacuüm op voor het verwijderen van de cup. Knijp de cup licht in voordat het naar beneden wordt getrokken
  • Check de inhoud van de cup voordat het wordt weggespoeld