Bijwerkingen 2023: meldingen over warenwetmiddelen stijgen

geplaatst op: 31 mei 2024

In 2023 heeft Bijwerkingencentrum Lareb in totaal 553 meldingen ontvangen van consumenten die in het meldformulier hebben aangegeven dat het middel zonder recept gekocht is bij de drogist (n=387), supermarkt (n=40), internet (n=42) of apotheek (n=84). Het betreft geregistreerde zelfzorggeneesmiddelen of warenwetproducten zoals vitaminen en kruidenpreparaten.

De meeste meldingen over zelfzorggeneesmiddelen in 2023 gingen over producten waarover al eerder meldingen waren gedaan.  Denk aan clotrimazol (vaginale schimmel), ulipristal (morning after pil), paracetamol, mebendazol (tegen worminfecties) en xylometazoline (neusspray). Er komen ook steeds meer meldingen binnen over warenwetmiddelen zoals multivitamines, erytheem (warmtesmeermiddelen), mondspoeling en rode gist rijst.

Bij producten gekocht bij de drogist (78%/22%), de supermarkt (80%/20%), en de apotheek (95%/5%) zijn meer meldingen op OTC producten dan warenwetmiddelen gemeld, bij de verkoop via internet (14%/86%) is dat andersom. Deze verhoudingen waren vergelijkbaar in 2022. Het aantal meldingen op producten gekocht via internet  is verdubbeld t.o.v. 2022(42 t.o.v. 20). Aantal meldingen waarbij in het meldformulier was aangegeven dat het product bij de drogist is gekocht is 387. Hiervan betroffen 300 meldingen een OTC geneesmiddel en 87 meldingen een warenwetmiddel.

Top-10 OTC producten 2023:

Veiligheidsnormen warenwetmiddelen

De consument moet er op kunnen vertrouwen dat warenwetmiddelen veilig zijn. Zo zijn er limieten vastgesteld voor de veilige inname van vitamines en mineralen. Verkeerd gebruik kan echter soms grote gevolgen hebben. Het blijft belangrijk om de aanbevolen doseringen en gebruiksvoorschriften te volgen. Het jaaroverzicht van Lareb over bijwerkingen na gebruik van warenwetmiddelen in 2023 onderstreept dit belang.

Illegale producten

Af en toe ontvangt Lareb ook meldingen op illegale producten. Deze illegale producten worden zonder de vereiste vergunningen en kwaliteitscontroles verkocht, wat het risico op vervalsingen en verontreinigingen vergroot. Verder is de samenstelling vaak niet bekend. Het gebruik van illegale producten kan nadelige gevolgen hebben.