Kruidencampagne ‘Weet wat je slikt’ start op 11 maart

geplaatst op: 7 maart 2024

Let op als je kruidenmiddelen en medicijnen samen gebruikt. Kruidenmiddelen kunnen de werking van medicijnen veranderen. Dat is aankomende maand de boodschap in de ‘Weet wat je slikt’- campagne van medicijnautoriteit CBG en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De campagne is te zien bij huisartsen, apothekers en drogisten en moet mensen bewust maken dat medicijnen en kruidenmiddelen niet altijd goed samengaan. 

Wisselwerking tussen kruiden en medicijnen

Onder kruidenmiddelen vallen kruidengeneesmiddelen, kruidensupplementen en homeopathische middelen. Het combineren van medicijnen en kruidenmiddelen is niet altijd onschuldig. Kruiden kunnen er soms voor zorgen dat het lichaam een medicijn beter of slechter opneemt of afbreekt. Hierdoor kan een medicijn ineens minder goed of juist sterker werken. Er kunnen ook bijwerkingen ontstaan. Soms kan het combineren van kruiden en medicijnen ernstige gevolgen hebben.

Onderzoek naar gebruik van kruidenmiddelen

Het CBG heeft laten onderzoeken hoe mensen denken over de veiligheid van het combineren van kruidenmiddelen en medicijnen. In het onderzoek denkt 86% van de medicijngebruikers dat het combineren van kruiden en medicijnen maar een (heel) klein risico met zich meebrengt. Bijna de helft van de kruidengebruikers in het onderzoek gebruikt middelen waarin kruiden aanwezig zijn en medicijnen naast elkaar. 

Veelgebruikte kruidenmiddelen

In de campagne ‘Weet wat je slikt’ is er aandacht voor 11 middelen waarin kruiden aanwezig zijn. Namelijk: Amerikaanse ginseng, cannabis, rode salie (Danshen), geelwortel (kurkuma), ginkgo (Japanse notenboom), groene thee, knoflook, Mariadistel, Sint-Janskruid, valeriaan, en rode zonnehoed. Dit zijn veelgebruikte kruiden waarvan bekend is dat ze een wisselwerking kunnen hebben met medicijnen. Het gaat om heel verschillende medicijnen: van maagzuurremmers tot hart- en vaatmedicijnen.

Dit filmpje legt kort uit wat er kan gebeuren als je een medicijn gebruikt in combinatie met bepaalde middelen waarin kruiden aanwezig zijn:

Rol van de drogist

Het recente onderzoek onder kruidengebruikers laat zien dat veel mensen zich niet bewust zijn van mogelijke risico’s van producten die zij onder andere bij de (online) drogisterij kunnen aanschaffen. Zo wist de helft van de mensen in het onderzoek niet of nauwelijks wat mogelijke bijwerkingen zijn van het kruidenmiddel dat ze gebruiken, wat er kan gebeuren als je te veel van het middel gebruikt en of je het middel kunt combineren met andere medicijnen. Bovendien is bij 72% van de gebruikers van kruidenmiddelen de (huis)arts niet op de hoogte van dit gebruik.  Als drogisterijmedewerker kun je consumenten wijzen op risico’s rondom het gecombineerd gebruik van medicijnen en kruidenmiddelen.

Alle drogisterijen met de Groene Plus hebben bovenstaande schapkaart (en een flyer) ontvangen, bevestig deze voor 11 maart aan het schap. De schapkaart verwijst de consument via een QR-code naar de campagne-pagina van het CBG. Het algemeen advies dat je kunt geven is: Lees altijd goed de verpakking en bijsluiter (als die er is) van het product met kruiden dat je wilt gebruiken. Kijk goed wat er in het product zit en hoe je het moet gebruiken. Heeft een consument het gevoel heeft dat een medicijn minder goed werkt nadat er met een kruidenmiddel begonnen is? Of ontstaan er bijwerkingen? Dan is overleg met een arts of apotheker aan te raden, waarbij het goed is om ook het gebruik van het kruidenmiddel te melden.

Advisering aanscherpen?

Wil je jouw advisering over de interacties van kruiden en geneesmiddelen verder aanscherpen? Op het Nascholingsplatform vind je een korte toelichting op veelgebruikte kruiden en de interacties met geneesmiddelen. Hieronder kun je de interacties tussen de veelgebruikte kruiden en geneesmiddelen ook als PDF downloaden.

De ‘Weet wat je slikt’-campagne begint op 11 maart 2024 en is ook te zien bij jouw drogisterij! Huisartsen en apothekers besteden tot 30 maart 2024 aandacht aan de campagne. Drogisterijen kunnen de schapkaarten ook na die tijd laten hangen als zij dat wensen.