Veiligheidsprotocol aangepast

geplaatst op: 8 november 2021

Veiligheid voor medewerkers en klanten is belangrijk. Daarom heeft het CBD het veiligheidsprotocol voor de drogisterijsector aangepast aan de aangescherpte regels van de overheid. De maatregelen gelden sinds zaterdag 6 november 2021. 

Tijdens de persconferentie van dinsdag 2 november heeft de overheid maatregelen aangekondigd die verdere verspreiding van het coronavirus tegen kunnen gaan. Wat zijn de gevolgen voor de drogisterij?

Directeur Jos Jongstra: “Drogisten vinden de veiligheid van klanten en medewerkers belangrijk. Het Protocol bescherming en veiligheid medewerkers en klanten drogisterijbranche is dan ook aangepast. Om de toegang in de winkels goed te reguleren gebruiken we weer de norm van 5m2 per klant zodat in de winkel 1,5 meter afstand kan worden gehouden. De toegang van klanten kan bijvoorbeeld gereguleerd worden met het ‘mandje uit, mandje in’-systeem of een alternatief systeem.”

Geneesmiddelenvoorziening

Het is juist in deze tijden noodzakelijk dat een goede voorziening van (zelfzorg-) geneesmiddelen op peil blijft. Drogisterijen vervullen hierin een cruciale rol. Sinds het begin van de pandemie hebben drogisten laten zien dat zij deze rol goed kunnen invullen. Zo leveren zij een bijdrage aan de bestrijding van het virus en de vermindering van het aantal besmettingen.

Naleving

Belangrijk is dat drogisten als essentiële winkel in het gezondheidsdomein het gezamenlijke protocol goed naleven. Ondernemers en medewerkers wordt gevraagd een bijdrage te leveren bij het hanteren van de afgesproken regels. Zij zijn echter geen handhavers. In praktijk betekent dat gevraagd wordt klanten te attenderen op het gebruik van mondkapjes, de anderhalve meter en (indien van toepassing) op het gebruik van mandjes.

Naast dit protocol zijn de volgende corona-gerelateerde protocollen van toepassing: