Campagne

Gezond op reis

Bijna 75% van de Nederlanders heeft op reis last van gezondheidskwalen. Dat kan de vakantiepret aardig bederven. Welke kwalen komen het meest voor? En wat moet je meenemen om gezondheidsproblemen te voorkomen?

Niemand wil zijn vakantie laten verpesten door gezondheidskwalen. Zelfzorggeneesmiddelen zijn niet overal vrij verkrijgbaar. Daarom is het goed om producten van jouw drogist mee te nemen in de koffer.

Veilig op reis? Jouw drogist is Erkend Specialist in Zelfzorg en adviseert jou graag. In 2018 organiseerden alle drogisterijen de publiekscampagne Gezond op reis. Daarbij onderzocht IVM onder ander de meest voorkomende vakantiekwalen.

 

 

Alle campagnes Vind jouw drogist!
header
Erkend Specialist

Jouw gezondheid

onze zorg
Erkend Specialist

Kleine kwaal?

snel weer beter
Erkend Specialist

Gezond zijn

en gezond blijven
Erkend Specialist

Lekker in je vel

meer dan verzorging

Ons advies bij vakantiekwalen

Jeuk is vakantiekwaal nummer 1. Bijvoorbeeld veroorzaakt door een insect of zonneallergie. Muggenbeten kun je het beste voorkomen met DEET. Het zorgt ervoor dat muggen je niet ruiken en dus minder steken. Heb jij last van een zonneallergie? Laat je huid dan rustig wennen aan de zon, gebruik een minerale zonnebrandcrème met hoge uv-a bescherming en eventueel antihistamine-tabletten om de allergische reactie te onderdrukken.

Zonverbranding, kwaal nummer 2 is vervelend én pijnlijk, maar het verhoogt ook de kans op huidkanker. Voorkom verbranding en breng om de twee uur de juiste factor zonnebrandcrème aan. Jouw drogist weet welke factor voor jouw huid of jouw kind het meest geschikt is. Toch verbrand? Gebruik dan een vochtregulerende crème met zo min mogelijk parfum of andere irriterende stoffen. Neem bij flinke verbranding een ibuprofen om de ontstekingsreactie van de huid te verminderen.

 

Niets vergeten? 

 

Verstopping of obstipatie staat op nummer 3. Veel mensen houden hun ontlasting op door de onbekende omgeving (vieze toiletten), stress of een ander eetpatroon. De ontlasting wordt hard en naar het toilet gaan is lastig of pijnlijk. Stel de stoelgang niet uit, eet vezelrijke producten en drink altijd voldoende water, vooral in de hitte. Ben je gevoelig voor verstopping? Vergeet dan niet om je vertrouwde laxeermiddel met bisacodyl mee te nemen.

Reizigersdiarree staat op 4 en wordt meestal veroorzaakt door besmet voedsel of drinken. Let dus op: eet bij warme temperaturen geen onverhit voedsel en drink geen kraanwater. Neem in je koffer altijd een middel met loperamide mee. Dat gaat de diarree tijdelijk tegen. Ga je op reis met kleine kinderen of ouderen? Zij zijn extra gevoelig voor uitdroging, dus pak zeker een O.R.S. in om uitdroging te helpen voorkomen.

Maagklachten staan op 5. Op vakantie eet je vaak onbekend of pittiger voedsel, of je drinkt een extra drankje. Dat kan brandend maagzuur veroorzaken. Vermijd vet voedsel, scherpe kruiden, alcohol, koffie of frisdrank. Het gebruik van NSAID’s of andere medicijnen kan ook maagklachten veroorzaken. Spanning en (reis)stress maken de maag extra gevoelig. Vergeet dus niet om een maagzuur-bindend middel mee te nemen.

Test je kennis

Hoeveel weet jij over....

Vakantiekwalen

Ben jij op de hoogte? Maak de kennistest Alle kennistesten

Uit de praktijk

EtosApeldoorn
"Mijn klant heeft stekende buikpijn en vraagt wat zij kan doen. Bij buikpijn vragen we altijd door. De klachten van de vrouw lijken op een maagzweer te wijzen. Ik raad Omeprazol aan maar zeg dat ze eerst langs de huisarts moet voordat ze het middel gaat gebruiken. De arts regelt een maagonderzoek en raad haar inderdaad aan om voorlopig Omeprazol te nemen."
Meer praktijkverhalen

Wat neem jij mee?

Welke vakantiekwalen komen vaak voor en wat kun je doen om klachten te voorkomen? Petra Meinen, drogist en Beste Zelfzorgadviseur, geeft advies.

Bekijk de video >>

Vind jouw drogist

Vind de drogisterij met de Groene Plus in jouw buurt
Landkaart Centraal Bureau Drogisterijbedrijven