Veilig gebruik

Zelftesten en corona

Richtlijnen & risicowaarschuwing

Zelftesten geven een indicatie of iemand besmet is met het coronavirus en zijn onder andere bij de drogist te koop. Het is belangrijk dat de zelftesten op de juiste manier worden gebruikt, want alleen dan leveren ze een bijdrage aan het bestrijden van besmetting met het coronavirus.

Daarom hebben drogisten, die gewend zijn om verantwoorde zorg te geven, als eerste een richtlijn Zelftesten gemaakt voor verkoop en advies in de winkel én in webshops. De richtlijn is op 11 april 2022 vervallen.

Zelftesten en Omikron

Onderdeel van de richtlijn is dat de klant een risicowaarschuwing krijgt, zowel in de winkel als bij aankoop in de webshops: “Leest u de bijsluiter, laat u zich bij een positief resultaat bij de GGD teststraat testen en ga in quarantaine”. Deze risicowaarschuwing is op 11 april 2022 vervallen.

De Inspectie voor Gezondheid en Jeugd (IGJ) vindt dat de verkoop van en advisering over zelftesten door drogisten serieus wordt genomen (Download de IGJ-publicatie ‘Kansen en risico’s van zelftesten op het coronavirus’).

Uit de praktijk

DA drogisterijWinterswijk
"Een moeder kwam steeds terug in de winkel voor een product tegen keelpijn voor haar dochter. Ik adviseerde een arts te bezoeken want keelpijn hoort niet herhaaldelijk voor te komen. De dochter bleek Pfeiffer te hebben en kreeg bij de arts de juiste zorg."
Meer praktijkverhalen

Zelftesten gebruik je zo

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in mei 2021 deze voorlichtingsvideo uitgebracht over juist gebruik van COVID-19 zelftesten.

Bekijk de video >>

Vind jouw drogist

De Erkend Specialist in Zelfzorg in jouw buurt
Landkaart Centraal Bureau Drogisterijbedrijven