Veilig gebruik

Zelftesten en corona

Richtlijnen & risicowaarschuwing

Zelftesten geven een indicatie of iemand besmet is met het coronavirus en zijn onder andere bij de drogist te koop. Het is belangrijk dat de zelftesten op de juiste manier worden gebruikt, want alleen dan leveren ze een bijdrage aan het bestrijden van besmetting met het coronavirus.

Daarom hebben drogisten, die gewend zijn om verantwoorde zorg te geven, als eerste een richtlijn Zelftesten gemaakt voor verkoop en advies in de winkel én in webshops.

Zelftesten en Omikron

Onderdeel van de richtlijn is dat de klant een risicowaarschuwing krijgt, zowel in de winkel als bij aankoop in de webshops: “Leest u de bijsluiter, laat u zich bij een positief resultaat bij de GGD teststraat testen en ga in quarantaine”.

De Inspectie voor Gezondheid en Jeugd (IGJ) vindt dat de verkoop van en advisering over zelftesten door drogisten serieus wordt genomen (Download de IGJ-publicatie ‘Kansen en risico’s van zelftesten op het coronavirus’).

Richtlijnen

Uit de praktijk

DA drogisterijWinterswijk
"Bij oudere klanten willen wij graag weten waarom zij bepaalde vitamines willen kopen. Soms is het goed om bloed te laten prikken, zodat je gericht aan kunt vullen. We letten er ook op dat niet alle supplementen goed samen gaan met medicijnen."
Meer praktijkverhalen

Zelftesten gebruik je zo

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in mei 2021 deze voorlichtingsvideo uitgebracht over juist gebruik van COVID-19 zelftesten.

Bekijk de video >>

Vind jouw drogist

De Erkend Specialist in Zelfzorg in jouw buurt
Landkaart Centraal Bureau Drogisterijbedrijven