Baby's en zelfzorggeneesmiddelen

Jonge ouders vragen bij het bezoeken van een drogisterij meer om advies dan andere klantengroepen. Dat blijkt uit onderzoek in 800 drogisterijen, uitgevoerd door onderzoeksbureau ITS. Niet verwonderlijk, want de verzorging van een kind is voor veel ouders nieuw terrein. Als je baby ziek is, wil je absoluut zeker weten dat je het goed doet en dat je een geneesmiddel op de juiste manier gebruikt.

Als antwoord op de grote informatiebehoefte onder jonge ouders is in april 2009 een landelijke voorlichtingscampagne van start gegaan met posters en voorlichtingsfolders in de Nederlandse drogisterijen. Doel van de campagne is jonge ouders te adviseren over veilig geneesmiddelengebruik bij baby’s. De campagne is een initiatief van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD).

Belangrijk: een goed advies

Als een baby zich niet lekker voelt, kan dat bij de ouders veel vragen oproepen. Wat is er aan de hand en wat kun je zelf doen? Niet voor elk kwaaltje ga je naar de huisarts of het consultatiebureau. De nieuwe voorlichtingsfolder bij de drogist geeft ouders tips om een verantwoorde keuze te maken uit het assortiment zelfzorggeneesmiddelen. Daarnaast worden ouders erop geattendeerd dat de gediplomeerde assistent-drogist en drogist speciaal zijn opgeleid om te kunnen adviseren over het juiste gebruik van een geneesmiddel. Belangrijk, want verkeerd gebruik van een geneesmiddel kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Helemaal bij kleine kinderen, want zij zijn extra kwetsbaar.

Correct gebruik

Sommige ouders weten alles over geneesmiddelen, maar veel ouders hebben toch wel advies nodig. Zo zal bijvoorbeeld niet bij elke ouder bekend zijn dat een baby jonger dan 3 maanden geen paracetamol zetpil van 120 mg mag hebben (ook geen gehalveerde zetpil). Of dat mentholpoeder pas gebruikt mag worden vanaf de leeftijd van 2 jaar.

Naast het belang van de juiste dosering en correct gebruik van geneesmiddelen, komt in de folder ook aan de orde hoe je voorkomt dat je kindje per ongeluk een geneesmiddel inneemt en wat je moet doen als dat onverhoopt toch gebeurt. Kleine kinderen zijn ondernemend en stoppen in een onbewaakt ogenblik van alles in hun mond, vooral tabletten met mooie vormen en kleuren die op snoepjes lijken. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje.

Daarnaast lezen ouders wat te doen bij een zestal kwaaltjes die veel voorkomen bij kindjes tot 2 jaar: griep, verkoudheid, koorts, darmkrampjes, spugen en pijn. Daarbij wordt telkens beschreven wat je merkt, wat je zelf kunt doen en wanneer je contact moet opnemen met de huisarts. De folder sluit af met 3 veelgestelde vragen. De inhoud van de folder is gebaseerd op de Drogisten Zelfzorgstandaarden. Dit zijn richtlijnen voor advisering in drogisterijen, opgesteld door deskundigen.

Onderzoeksbureau ITS, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, ondervroeg personeel van 800 drogisterijen. Ouders van jonge kinderen werden door 84% van de ondervraagde drogisten genoemd als personen die vaker dan andere klantengroepen om advies vragen. Het onderzoek werd in 2003 uitgevoerd. (Overigens laat onderzoek onder bezoekers van drogisterijen (Retail Insights 2005 en NIPO 2001) zien dat gemiddeld 86% van consumenten belang hecht aan de mogelijkheid van persoonlijk advies in de drogisterijen).
 

Download de flyer